Социални и граждански компетентности

    Децата от детска градина „Звездичка“ – град Варна, група „Морско конче“, техните родители и   учители на групата Бояна Пенева и Радостина Желязкова почетоха 148 години от гибелта на Апостола – Васил Иванов Кунчев.  Децата поднесоха цветя на паметника на Апостола в морската градина на град Варна. Почетоха паметта му като едни достойни жители на Република България, които знаят за подвизите на Васил Левски и неговото величие.  

 

В ДГ № 3 " Звездичка"  педагогически ситуации по БДП се провеждат  като основна и допълнителна форма. Ежедневно се провеждат пет минутки , което ги превръщат в очакван и любим момент в игрите. Организирани са  достъпени кътове с онагледяване и материали  по Безопасност на движението по пътищата.

 

 

На 29.10.2020 г. децата от трета  група „Звънче“ в ДГ №3 „Звездичка“ отбелязаха с онлайн концерт  „31 октомври-Международен ден на Черно море". Малките еколози  пяха, танцуваха и се забавляваха, като  отправиха своя призив за опазване чистотата на Черно море и неговото разнообразие. Показаха своето отношение към актуалните проблеми на възрастните и смело заявиха , че дори да са малки знаят добре как да запазят чисто морето.

В двора на детското заведение бяха изложени  рисунки и пластики изработени от природни  материали на тема: „Да помогнем на Черно море СЕГА!“. Целта на изложбата е да привлече вниманието на родителската общност и на децата към красотата и съхраняването на природата.

https://youtu.be/aGOGnMSWc1M

 

 

 

 

 

 

 

 

Глобални дни на действие

в Детска градина „Звездичка“

01.XI – 07.XI.2020г.

 

В деня на Екоучилища, когато по целия свят  се предприемат действия за по устойчив живот,  децата от ДГ № 3 " Звездичка" заявяват своето желание за промяна към устойчив и по - добър свят с есенен флашмоб. Всяка детска група нарисува своето желание с есенни листа  и изпрати своето зелено послание през междунарадоната Фейсбук страница на Global action days към всички участници в " Глобални дни на дейстие". 

 

Иновативна педагогическа практика

Как да ползват разумно водата, как да я пазят чиста и какво е значението ѝ за живота на всички живи същества – това показаха, че са научили децата от трета група на ДГ „Звездичка“ във Варна в навечерието на Световния ден на водата през май 2019 г. Децата изследваха свойствата на водата, извършваха елементарни опити и се забавляваха. За поредна година представители на  Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) бяха гости на урока „Водата около нас“, като поздравиха малчуганите и им раздадоха подаръци.

 

 

 

               Глобалните дни за действие са призив към всички по света да споделят активно дейностите си насочени към един по-устойчив свят. Инициативата има за цел да отпразнува и да демонстрира действия, предприети от участниците в Програмите на Фондацията за екологично образование и Българско Движение „Син флаг“, както и хора със сходни мисли по целия цвят, желаещи да допринесат за устойчиво общество.

                С гордост и ентусиазъм колективът, деца и родители при ДГ „Звездичка“-носители на престижната международна награда „Зелен флаг“  се включиха в Глобалните дни на действие ,които се отбелязват в седмицата от 1 ноември до 11 ноември 2019 година , като кулминацията е на 10 ноември.

                Глобалните дни на действие бяха отбелязани с поредица от еко инициативи под мотото: „Добро за природата-добро за нас.“

               

 

             Глобалните дни на действие бяха отбелязани с поредица от еко инициативи

под мотото: „Добро за природата-добро за нас.“ Седмицата стартира с експозиция  на информационно- образователната изложба на тема „Спестете пари, защитете семейството си и околната среда“, предоставена с любезното съдействие на ОЦОСУР-Варна. Чрез нея родителите  получиха информация защо да обръщат внимание на почистващите препарати, запозна ги с начини за „Зелено почистване“ и какво да знаят, когато пазаруват.


       

 

 

Малките еколози от ДГ №3 "Звездичка"-гр. Варна отбелязаха Световния ден на Екоучилища -7ми ноември 2019 г.с поредица от екоинициативи насочени към изменението на климата и опазване на планетата Земя. Най-малките звездички от I те и II ра групa се запознаха с компостирането като почистиха двора от есенни листа ,събираха разделно и засадиха есенници в биоградинката. Така те демонстрираха своята грижа за опазване на околната среда.
Седмицата завърши тържествено с флашмоб "Пази Земята-обичай Земята!" организиран от подготвителните групи-насочен към промяна за по-устойчив и по-добър свят.

 

 

             

 

           

 

 

             

 

 

 

 

В навечерието на 22 та годишнина на честването на 31 октомври – символ на надеждата за по- добро бъдеще на Черно море и хората, населяващи крайбрежието му, децата от ДГ №3 „Звездичка“ гр. Варна организираха изложба под мотото „Детско море“.

В изложбата участват творби на децата от  всички групи. За тяхната изработка използваха подръчни и природни материали. Ентусиазмът на децата бе подкрепен от техните родители.

 

 

                  

 

 

          

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

Децата от групи „Теменужка“ и „Моряче“ при ДГ №3 „Звездичка“ отбелязаха празникът посветен на опазване чистотата на Черно море - 31.10 2019 г. с посещение  на Аквариума в гр.  Варна. В една от залите бяха изложени детски рисунки на тема: “Да помогнем на Черно море сега“. Целта на изложбата е да привлече вниманието на децата и обществеността към Черно море като символ на  гр. Варна, към необходимостта от грижи за опазване на чисти морските му води и богатото му биоразнообразие.

Пред макета на Черно море малките „звездички“ организираха флашмоб с апел: “Пазете морето чисто – то е наше“. С тях беше и  г-н Атанас  Стойчев – зам. Председател на Моряшки професионален съюз – гр. Варна, който поздрави децата.

 

 

           

 

            

 

 

 

 

Фестивал „Златна есен“

 

     На 28.IX.2018г. децата от IV ПГ участваха в десетото юбилейно издание на фестивала „Златна есен“, организиран от Дирекция Природен парк „Златни пясъци“ под мотото „Багрите на децата“. В празника се включиха детски градини и училища, носители на престижната награда „Зелен флаг“, работещи по международните програми „Еко училища‘ и „Учим за гората“. Фестивалът насърчава децата за отговорно отношение към околната среда.

     В конкурсната програма децата от ДГ№3“Звездичка“ се включиха с изпълнението на песента „Дъжд“, с която заслужено спечелиха овациите на публиката, грамота и награди.

 

 

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Даровете на есента

Свържете се с нас

ДГ №3 "Звездичка"

гр. Варна, 9000, ул. „Жолио Кюри“ 14

Тел: 052 460 528

Mail: dg3zvezdichka@abv.bg

Форма за контакт