Деня на земята

Децата от ЦДГ „Звездичка“ призоваха да пазим Земята

Градината има 16-годишна традиция в организирането на екоинициативи

С пъстър празник децата от ЦДГ „Звездичка“ отбелязаха Деня на земята. „От 2000 г. Детската градина е част от международното семейство на екоуичилищата и от тогава всяка година ние отправяме апел към обществеността чрез празненствата, които организираме с децата – за опазване на околната среда и водите, за да я има планетата Земя“ – подчерта пред „Черно море“ Лидия Георгиева, директор на ЦДГ „Звездичка“.

Роман и Никол от екопатрула на градината посрещнаха на входа гостите на ЦДГ „Звездичка“ в Деня на земята. И двамата знаеха какво се отбелязва на 22 април по целия свят. И бяха подготвени за това какво трябва да правим, за да пазим нашата планета чиста.“ Не трябва да хвърляме боклуците по земята“ – каза Роман. „Трябва да ги изхвърляме в кофите“ – допълни Никол.

На празничното представление на малчуганите присъстваха представители на Регионалния образователен инспекторат, общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ и Детския и средношколски отдел на РБ „Пенчо Славейков“.

Децата бяха подготвили песнички, танци и стихчета, посветени на природата – за капчицата, за облачето, за тревичките… И разбира се за Майката Земя и нейните деца Въздух, Огън и Вода. „Земята е нашата къщурка зелена, нека я пазим добре подредена и нека е чиста и нека да свети…“ – призоваха децата и допълниха: „Реката бълбука, вятърът вее, земята живее…“.„Подготовката в нашата градина за Деня на земята започва месец по рано.

Първоначално учителите запознават децата с планетата, с реките, водите, горите…

Преди Деня на земята, ние се включваме и в други екопразници като Деня на водата и Седмицата на гората. За всички тези прояви децата уч т песнички, стихчета, правят рисунки, садят дръвчета и цветя. Международният ден на земята завършва цикъла на екопразниците в градината. Екокомитетът на ЦДГ „Звездичка“ още в началото на учебната година си поставя ясни цели с какви конкретни действия да приучи децата да опазват околната среда. Участваме в кампания за разделно събиране на отпадъци, събираме пластмасови капачки, хартия – всичко това е част от екокалендара на детската градина“ – разказа още Лидия Георгиева- директор на детската градина.

10912

141316

2023

546

17

Свържете се с нас

ДГ №3 "Звездичка"

гр. Варна, 9000, ул. „Професор Фредерик Жолио Кюри“ №14

Тел: 052 460 528

Mail: dg3zvezdichka@abv.bg

Форма за контакт